Valitse sivu

Minulla on ollut ilo tutustua nuoreen ja varsin lahjakkaaseen taiteilijan alkuun nimeltään Ali Mirzai. Hän on kotoisin Afganistanista ja on tullut Suomeen yksin alaikäisenä, turvapaikan ja valoisamman tulevaisuuden toivossa. Alilla on suuret suunnitelmat ja kunnianhimoiset tavoitteet mm. taiteen parissa. Enkä epäile hetkeäkään etteikö hän niitä vielä saavuttaisi. Ali on nimittäin lahjakkuutensa lisäksi hyvin motivoitunut ja aikaan saava. Hänen töidensä äärellä on helppo unohtaa että hänen taiteellinen taipaleensa on vasta alkamassa. Hänen ajatuksissaan ja kuvallisessa kerronnassaan on jotain sellaista oivallusta ja syvyyttä, joka vaatii tietynlaisia elämänkokemuksia syntyäkseen. 

Ali järjesti taidenäyttelyn jossa hän esitteli mustavalkoisia piirustuksiaan ja luonnostelmiaan. Ne vaihtelivat tyyliltään hyvin tarkoista lyijykynä muotokuvista aina rohkeisiin rullavedoksiin. 

Kuviensa lisäksi Ali oli tehnyt installaation käsitetaiteen ajatukseen nojaten.

Idean korostuminen ja visuaalisen pelkistäminen

Käsitetaiteeksi kutsutaan taidesuuntaa, joka syntyi 1960-luvulla muiden kokeellisten taidemuotojen ohella. Siinä ei niinkään ollut kyse uudesta taiteellisesta tyylistä, vaan uudenlaisesta asenteesta taiteen tekemiseen. Käsitetaide piti taideteosta edeltävää ideaa tärkeämpänä kuin taiteellisen työn tuotetta. Käsitetaiteen tuotteet ovat usein eräänlaisia dokumentteja, kuvia, esineitä tai kirjoituksia, jotka välittävät taiteilijan ajatuksia ja jotka haastavat teoksen yleisön pohtimaan, keksimään merkityksiä tai suorittamaan performatiivisia tekoja. Katsojan huomio on pyritty kohdistamaan prosessiin, jossa taideteoksesta tulee taideteos. Tärkeä käsitetaiteilijoiden tarkastelun kohde on ollut kuvan ja kielen suhde. Käsitetaide onkin merkinnyt taiteen käsitteen, taiteen ehtojen ja kuvan tulkinnan filosofista pohdintaa. (Lähde: www.jyu.fi)

En avaa tässä hänen teoksensa sisältöä tai kulkua muuten kuin kertomalla että se oli toteutettu eri tekniikoita hyödyntäen. mm. videota, maalausta ect. Teos oli varsin oivaltava ja käsitteli ajatusta maailman hahmottamisesta eri perspektiiveistä. Uskon että Ali haluaa vielä kehittää ja avata teostaan lisää niin en halua riistää sen kokijoilta oivaltamisen iloa. Siksi jätän kertomukseni siitä tähän. 

Pin It on Pinterest